08.08.2020

Які сонячні панелі кращі: монокристал чи полікристал?

Monokrystal Polikrystal Shcho Krashche

При купівлі сонячних панелей вам потрібно буде обрати їхній тип: монокристалічні (моно) або полікристалічні (полі).

Насправді, як монокристалічні, так і полікристалічні сонячні батареї виконують ту ж саму функцію у сонячних електростанціях: вони поглинають сонячну енергію і перетворюють її в електрику. Обидва типи панелей зроблені із кремнію. Більшість виробників виробляють як монокристалічні, так і полікристалічні панелі.

Як моно-, так і полікристалічні панелі – це правильний вибір для вашого будинку. Але є певна різниця у технології їхнього виробництва, яку вам просто варто розуміти.

 

Монокристалічні сонячні панелі

Для того, щоб створити фотоелементи для монокристалічних сонячних батарей, кремній вирощується у формі монолітного стержня і потім ріжеться на пластини. Саме тому такі панелі називаються “монокристал” – щоб наголосити на тому, що тут монолітній суцільний кристал кремнію. Оскільки фотоелемент складається із монокристалу, електрони, які генерують потік енергії, мають більше місця для руху. Як наслідок, монокристалічні панелі ефективніші ніж полікристалічні аналоги.

 

Полікристалічні сонячні панелі

Полікристалічні сонячні панелі також виробляються із кремнію. Проте замість використання суцільного кристалу кремнію, виробники сплавляють багато фрагментів кремнію разом, формуючи пластини для панелей. Саме тому полікристалічні панелі ще інколи називають мульти-кристалічними. Оскільки у кожному елементі є багато кристалів, то для руху електронів є менше місця для руху. В результаті, полікристалічні сонячні батареї мають нижчі показники ефективності, ніж монокристалічні панелі.

Перетворення сонячного проміння у гроші – це основна причина встановлення сонячних панелей, і, незалежно від того, чи це монокристал, чи полікристал, вони будуть виконувати ті самі функції. Вибір зводиться до ваших уподобань та обмежень у площі даху.

Особисті уподобання: якщо колір чи вигляд сонячних панелей має для вас велике значення, то варто пам’ятати, що монокристалічна панель, як правило, має темний чорний колір, але самі фотоелементи зазвичай мають зрізані краї. Полікристалічна панель як правило має блакитний плямистий відтінок, а самі фотоелементи мають форму рівних квадратів.

Обмеження по площі: якщо у вас невелика площа, де можна розмістити панелі, то вам потрібно надати перевагу більш ефективним сонячним батареям, щоб коефіцієнт кВт/м² був вищим. У такому випадку вам буде зміст купити більш дорогі, та більш ефективні монокристалічні панелі.