07.09.2020

Вплив сонячних електростанцій на екологію та здоров'я людей

 

.png

Національною концепцією екологічної політики України на період до 2020 року одним із заходів визначено - розвиток альтернативної енергетики.  Це використання сили сонця, вітру, води, біогазів тощо для створення електричної та теплової енергії. 

Такий вид енергетики є безпечним і в короткотривалій, і в довготривалій перспективі. Адже він забезпечать зменшення викидів забруднюючих речовин, зниження рівня шумового та електромагнітного забруднення,  зменшить обсяги викидів і скидів шкідливих речовин. 

  • Обслуговування сонячних панелей відбувається за допомогою простих та нешкідливих дій, процесів (ремонтування, миття панелей водою). 
  • Експлуатація сонячних панелей атмосферу ніяким чином не зачіпають, тому, що енергія генерується за допомогою фізичних процесів без викидів залишок, навпаки, залишки – і є отриманою електроенергією.
  • Вироблення сонячних панелей відбувається з чистих матеріалів, що не шкодять екології, а їх робота повністю полягає у генерації сонячної енергії. Технології досягли такого рівня, що при побудові або віднайдені нового способу здобуття енергетики в першу чергу має бути відповідним з екологічними стандартами.

Фахівці Асоціації США з  енергетики в 2018 році опублікували статтю, присвячену саме екологічному впливу сонячних електростанцій. Висновком якої можна з точністю назвати видобуток електроенергії та її експлуатації за допомогою такого способу – екологічно чистим. Лише однією проблемою вони вказали щодо утилізації обладнання використаних фотоелектронних панелей.

Директорка з розвитку Української асоціації відновлюваної енергетики та співзасновниця громадської організації “Re-Think” Олена Колтик зазначає, що до 2030 року питання утилізації сонячних панелей для України не є актуальним, а після цього терміну не буде великою загрозою.

 “Кількість таких відходів від відпрацьованих сонячних станцій буде незначна. Середня тривалість роботи сонячної панелі становить близько 30 років. У всьому світі виробники електроніки вже несуть відповідальність за повний цикл життя своєї продукції, в тому числі й за її переробку” – розповідає пані Олена.

За словами експерта з кліматичної та енергетичної політики громадської організації “Екодія” Олега Савицького – процес утилізації відпрацьованого обладнання сонячних станцій не є складним.

“Всі елементи сонячних панелей – скло, алюмінієва рама, пластикова підкладка та тонкі пластини кремнію потенційно можуть перероблятися на 100%. Переважна більшість матеріалів, що використовується у складі сонячних модулів — підлягають переробці та повторному використанню. На сьогодні, обсяги утворення відходів від сонячної енергетики близькі до нуля.” – зазначає експерт.

Сьогодні вже 55 країн, 140 найбільших корпорацій і сотні міст взяли на себе зобов’язання повністю перейти на 100% відновлюваної енергії. Більшість країн належать до тих, де суворо дбають за екологію, піклуються про здоров'я та майбутнє своїх громадян. Навіть найбільш прискіпливі пошуки не знаходять аргументів проти використання "зелених" видів енергетики, до яких належить сонячна енергетика. 

Що таке "агровольтаїка"

Агровольтаїка або "дуальне фермерство" - це коли одне й те саме поле використовується одночасно і для встановлення сонячних батарей, і для сільського господарства. І якщо для українських аграріїв це лише екзотична ідея, то в найбільш розвинутих країнах це вже практика.

Такі ферми практикують в США, в Німеччині.

Під сонячними батареями вирощують перець, боби, коріандр, помідори, мангольд, листовий салат, броколі та браунколь або кучеряву капусту. Збирання цих культур проводиться вручну. Якщо проміжки між сонячними батареями мають ширину 1–1,2 м, то врожайність культур практично така ж, як і на відкритому сонці.

Природна рослинність і сільськогосподарські культури на територіях "сонячних ферм" можуть покращити становище комах-запилювачів, яким загрожують скорочення природних кормових угідь, пестициди, погане живлення, хвороби, зниження генетичної різноманітності та низка інших факторів, які спричинило традиційне неорганічне сільське господарство. 

Весь світ сьогодні перебуває у пошуку альтернативних джерел енергії, масивів для органічного землеробства, вчиться поєднувати ці напрямки. Хто знає, можливо, це наступний крок і для України? 

Однак саме агровольтаїка свідчить, що сонячні електростанції є максимально екологічні, не шкодять природі та, навпаки, можуть допомогти сільському господарству стати більш органічним та природоорієнтованим.